În medicină, muzica este utilizată cu scopul influențării stării fizice, mintale sau emoționale a pacientului, înainte, în timpul și după aplicarea tratamentului medical (Bruscia, 1998a). Muzica poate fi asociată cu tratamentul medical pe mai multe căi:

›  Suportivă – Susține intervenția medicală (de ex., ascultarea muzicii in timpul dializei).

›   Partener egal în tratamentul medical (de ex., cântatul asociat cu medicația în bolile respiratorii).

›  Intervenție terapeutică în tulburările legate de stress (Dileo, 1999).

›  Intervenție primară într-o situație medicală.

– Controlul durerii – ascultarea muzicii reduce anxietatea și crește complianța la tratament/intervenție (Spintage, 1993).

– Rol de liniștire/stimulare la copiii născuți prematur (Standley, 1998).

Muzica de pildă, poate susține tratamentul medical, Ea poate fi utilizată împreună cu tratamentul medical în anumite boli respiratorii, sau pentru controlul sau reducerea durerii. De pildă, se presupune că bollile inflamatorii ale intestinelor, au o bază imunologică influențată de stresul cronic. Muzica stimulează emoțiile pozitive, imbunătățesc mecanismele de apărare permițând astfel vindecarea. Muzica are potențialul de a distrage atenția, de a provoca intelectul și  de a modifica starea emoțională, impunând individului să-și asume experiența muzicală în totalitate. În acest sens, muzica poate modifica percepția asupra timpului și chiar dacă durerea nu dispare, ea este mult diminuată. Ea poate evoca emoții trecute dând noi semnificații situației prezente.