Terapia sistemică de familie
Ideea fundamentală pe care s-a edificat terapia familială sistemică, este aceea că familia reprezintă o unitate interactivă afectată de generațiile trecute, și care, operează cu un set de principii unificatoare. Familia este un organism viu supus influenței unor multitudini de factori interni și externi, care îi afectează și îi modifică în mod continuu echilibrul și homeostazia. Suferința apare atunci când membrii familiei nu mai pot gestiona cu propriile resurse problemele și nu mai pot păstra echilibrul relațiilor dintre ei. Terapia familială sistemică este o abordare în care, persoanele cu diferite dificultăți psihologice sunt ajutate să-și mobilizeze toate resursele personale și/sau familiale în așa fel încât simptomele problematice sau dificultățile să devină mai puțin dureroase sau chiar să dispară. Terapeutul sistemic nu impune familiei propriile vederi normative despre funcționarea sistemului familial în general și nici soluții specifice care ar fi aplicabile la un moment dat. Dimpotrivă, terapeutul se menține pe o poziție de curiozitate , neutralitate înspre idei, oameni și rezultate, care permite explorarea istoriei familiei, a semnificațiilor situației curente și a soluțiilor sau tentativelor cu rezultate negative sau pozitive anterioare. Psihoterapia de familie înglobează o serie de metode al căror focus este restabilirea relațiilor familiale armonioase. Actul psihoterapeutic se adresează sistemului familial aflat în criză (de ex., doliu, boală, probleme financiare ), și/sau interacțiunii membrilor familiei (de ex., interacțiunea părinte-copil) și are ca obiectiv principal restaurarea stării de bine și a siguranței fiecărui membru al familiei, în interiorul ecosistemului familial.
Principalele avantaje ale terapiei sistemice de familie sunt:
-Problemele sunt tratate în contextul în care acestea apar.
-Celelalte persoane din familie, sau din grupul de referință sunt o importantă resursă care poate contribui semnificativ la schimbarea terapeutică.
-Beneficiile terapeutice obținute în colaborare cu membrii familiei sau cu sistemul de relații al grupului social, au o mai mare probabilitate de a fi continuate și sunt mai de durată.
Ce obțineți?
CUNOȘTINȚE – Informațiile generate pe parcursul ședințelor psihoterapeutice vă vor ajuta să vă înțelegeți mai bine pe sine și pe ceilalți. Noile cunoștințe vor contribui eficient la dezvoltarea și îmbunătățirea sănătății emoționale și a vieții sociale a întregii familii.
APTITUDINI –Veți învăța să vă dezvoltați aptitudinile deja existente dar neexplorate suficient, dar veți avea și posibilitatea de a dobândi noi capacități care să vă ajute la stabilirea unor relații eficiente atât pe plan emoțional afectiv, cât și social.
METODE – Veți afla tehnici noi interactive, ușor de aplicat și memorat, care vă vor fi la îndemână ori de câte ori vă veți mai confrunta cu o situație, sau cu o problemă asemănătoare.
Sfatul psihoterapeutului – Dacă observi că familia ta nu mai este oaza de pace și siguranță în care fiecare a primit și a dat dragoste necondiționată, dacă certurile și neînțelegerile sunt mai dese și nu sunt urmate de explicații și împăcare, înseamnă că și familia ta este în pericol. Nu întârzia! Ia măsuri acum, când încă lucrurile pot fi reparate și sufletele vindecate! Cere ajutor calificat și vino la psihoterapie cu cei dragi! Amintește-ți că poți să trăiești cu bucurie, armonie și afecțiune în sânul familiei tale! O familie fericită este o familie în care fiecare membru are posibilitatea să-și manifeste individualitatea, fiind în același timp în armonie cu sine și cu ceilalți!
Ai dreptul și tu la o familie fericită!