Consiliere Psihologică

Conceptul de consiliere se referă la o relație interumană de ajutor dintre o persoană specializată consilierul, și o altă persoană care solicită asistență de specialitate, clientul (G. Egan, 1990).

Consilierea psihologică are ca obiectiv principal susținerea clientului în cunoașterea și dezvoltarea unor aspecte esențiale ale vieții, cu impact imediat asupra stării sale de bine și a relațiilor cu mediul socio-cultural în care acesta evoluează. Consilierea psihologică se concentrază asupra punctelor forte și a calităților individului, a interacțiunilor relevante ale acestuia, urmărind educarea pe planuri multiple a clientului, cu impact asupra dezvoltării carierei, intăririi personalității și păstrării integrității personale a acestuia. Se adresează în egală măsură copiilor, adolescenților sau părinților. Este utilizată cu mult succes în cazul cuplurilor care doresc să întemeieze o căsnicie (consiliere pre-maritală) trainică, bazată pe dragoste, dar susținută de comunicare deschisă și înțelegere. Consilierea psihologică este recomandată și în cazul persoanelor cu disfuncții sexuale, dar a căror disfuncție nu a fost asociată unui diagnostic medical, sau cuplurilor care se confruntă cu probleme sexuale care nu au o explicație medicală imediată (consiliere sexuală).

Ce obțineti?

  • Control asupra propriei vieți.
  • Autonomie, adică independență ca urmare a capacității de a lua decizii.
  • O percepere mai clară a sensului și semnificației propriei vieți.
  • Capacitatea de a stabili și întreține relații pozitive.
  • Acceptarea și responsabilizarea propriei persoane.

Sfatul psihoterapeutului: Adeseori, consilierea este confundată cu situația în care cineva cere și i se dă un sfat. Dacă dorești un sfat, prietenul sau părintele tău te poate ajuta. Dacă dorești mai mult, consilierea este un demers profesionist care poate avea un impact important asupra asupra vieții tale.

Oamenii deștepți AU întotdeauna consilieri deștepți!